Embretmarsjen er en turmarsj på seks kilometer for hele familien, til heder for Ingebrigt Sneve, som satte rekord til fots på strekningen Trondheim – Oslo i 1933. Dette er en tur hvor en skal bruke god tid og oppleve vårnaturen.

– Ta med kikkert og flora, - det er mye å se på. Området er kjent som svært kalkrikt og har mange sjeldne planter å by på. Det er oppmøte ved Nestadvoll i Drivdalen mellom klokka 10 og 13. Transport med buss fra her og til Gammelholet hvor turen starter. Deltakerantallet varierer mellom 300 og 400 personer, skriver arrangøren i en pressemelding.

Vårstigen er nå blitt en del av prosjektet «Kongevegen over Dovrefjell», så i årene framover vil det bli utført restaureringsarbeid av forskjellig slag. Gamle, imponerende steinmurer, vil bli «avdekket» og synligjort. Det samme gjelder partier av vegen for å vise bredden av den med grøfter og stikkrenner.

De fleste stikkrenner og grøfter er gått tette. Spesielt gjelder det strekningen mellom Tingsvaet og Drivstusetra, der det i dag er steinet og vannet renner mer eller mindre fritt. Så her må det en del restaurering til.

Det vil også bli mer informasjon om den gamle Kongevegen, og nye infotavler vil bli satt opp.

- Det blir spennende å følge prosjektet framover. Det er derfor ekstra grunn til å gå Embretmarsjen i år, da kan du registrere endringene etter hvert, skriver arrangøren i en pressemelding.

Etter turen er det registrering og utdeling av «trofeer», og det har blitt mange forskjellige med årene. Det er merke v/1-3-6-10 års deltakelse. Porselensfat etter 15 år, krokstav 20 år, trefat etter 25 og glassfat etter 30 år. 5 personer har fullført marsjen mellom 30 og 37 ganger, og i år er det fire som aspirer til fat for 25 ganger.

Daglig trim er godt forebyggende helsearbeid for folk i alle aldre, og Embretmarsjen er ikke bare for de yngre og sprekeste. Den nordre delen av Vårstigen fra Hesthåggån til Nestadvoll har en langt vennligere trasè enn den mer kjente søndre delen.

– Den er derfor et tilbud til deltakere som ønsker en mer «eldrevennlig» tur. Nordre Vårstigen er tre kilometer lang og starter fra Hesthåggån. Oppmøte for denne er også ved Nestadvoll, og transport til start besørges også her.

På grunn av den tidlige våren befinner moskusen seg i år lenger oppe i lia på vestsida av Drivdalen. Statens Naturoppsyn er kontaktet og sjekker forholdene. Som vanlig blir det natursti opp bakkene i starten.

På grunn av tørken, blir det ikke kaffebål ved Drivstusetra.