– Folket må ta tilbake makta over maten! Vi må stå opp alle i hop for å få en forandring. Jeg har så trua på å løfte i lag, da kan vi flytte fjell.

Slik starter Edel Urstad folkemøtet - til voldsom applaus.

Urstad har tatt rollen som hærfører. Hun bor selv på gård på Helgøya midt i Mjøsa, og har tidligere drevet med design av klær og blant annet vært mangeårig gjest ved Rennebumartnan.

Nå er alt annet lagt til side, i august i fjor orket hun ikke lenger sitte stille og se på nedbyggingen av norsk landbruk.

– Jeg klarte ikke å se på at vi kjører matberedskapen og framtida til ungene våre rett åt skogen, sier Urstad til OPP i en pause i programmet.

Med utdanning i matsikkerhet fra Universitetet på Ås satte Urstad seg ned for å starte en grasrotbevegelse.

Deretter har det tatt fyr.

I november samlet hun fullt hus i hjembygda Grong til det første folkemøtet i «Mening, mat og mot», som hun har døpt den foreløpig uorganiserte bevegelsen.

Senere har folk gått mann av huse på nye møter i Innlandet, før bevegelsen nådde Oppdal onsdag kveld.

Det var knapt et ledig sete.

Per Olaf Lundteigen mener vi trenger tøffere politikere, og at bønder som andre lønnsmottakere får lønnsøkning i samme år. - Vi må få orden i sysakene, sa en engasjert Sp-politiker. Foto: Per Roar Bekken

Rundt 500 mennesker fikk en tallerken potetsuppe i foajeen før de stimlet inn i kulturhuset der bondeorganisasjoner med god hjelp av lokale sponsorer og allierte helselag lokket med både underholdning, musikk samt foredrag fra Urstad, matblogger Anders Nordstad, kalkunbonde Hanne Guåker og bondeforkjemper og stortingsmann Per Olaf Lundteigen med 22 år bak seg på Løvebakken.

Vekkelsespredikant

Sistnevnte mener Urstads bevegelse treffer en tidsånd som også sprer seg i Europa med stikkord som deglobalisering og beredskap i kjølvannet av krig i Europa.

– Denne tida krever solide ledere, sier Lundteigen og hvis ikke lederne står frem mener han folk har makt.

– Hvis mange nok sier fra, blir de som sitter på taburettene usikre. Dette engasjementet trenger barnebarna våre.

Lundteigen, som nå er kårkall på gården hjemme i Buskerud, fremsto nærmest som en vekkelsespredikant, en god alliert for Urstad - og en brobygger inn mot politikere Urstad for lengst har gitt opp.

– Når de som har styringsmakt ikke tar tak, må vi starte ei grasrotbevegelse, sier Urstad til OPP.

Savner en Høybråten

Hun savner politikere som tar tak for norsk mat. Hun etterlyser en ny Dagfinn Høybråten, KrF-statsråden som tok støyten og innførte røykeloven i 2004 – til tross for en røyksky av protester.

– Vi trenger en Dagfinn Høybråten for norsk mat. En som går foran og sier at «det vi skal ha nå er norsk mat»!

Urstad lanserer en visjon for bevegelsen: «Norsk mat på norske ressurser», og jammen får hun ikke hele salen med seg til å rope i kor «Vatn og mat er pri én»!

Det haster, mener Urstad.

– Det brenner under føttene våre. Vi er på jumboplass i verdenssammenheng på selvforsyning og matberedskap.

Hun får støtte av matblogger, siviløkonom, tidligere råvaretrader og generalsekretær i Norsk Bonde- og småbrukarlag, Anders Nordstad.

Blogger Anders Nordstad er stein i skoen for norske matvarekjeder og er forundret over norske forbrukere som velger utenlandsk ultraprosessert mat framfor rene, norske varer. Foto: Per Roar Bekken

– Et land som ikke gidder å lage sin egen mat, har ikke lov å kalle seg et land, sier han spissformulert og mener absolutt alt står på spill.

– Maten er alt for oss, men vi har gitt fra oss makten over maten.

Han peker på at Tyskland har mye høyere selvforsyningsgrad enn Norge, til tross for at Norge har mer oppdyrket jord i prosent enn tyskerne.

– Vi har verdens beste og reneste mat, også velger vi Dr. Öetkers pizza fra Tyskland.

Råd til forbrukerne

Urstads mål er å få norske forbrukere til å bli mye mer bevisste på handleturene i butikken:

– Vi må løfte i lag og handle i kor!

Ett av hennes poeng er at norske mataktører underkommuniserer kvaliteten på den norske maten som er i toppklasse i verden med streng lov for dyrevelferd, lite antibiotikabruk og lite smitte.

Her er Urstads klare råd til norske forbrukere ved neste butikkbesøk:

  • Velg norsk

  • Velg lokalmat så ofte du kan

  • Lag mest mulig av maten selv

  • Finn ut hvor maten kommer fra, hvor den stammer fra og er produsert

  • Studer det som står med små skrift om innhold og opprinnelse

  • Styr unna ultraprosessert mat

Skal fylle Olavshallen

Etter fire timer ledet av konferansier Tomas Breen, med innlegg, solide musikalske innslag av Rennebu mannskor og Frode Haarstad, et gjensyn med Magnhild Tågarda Utfærdstronge, avsluttet Stian Tufte og ordfører Elisabeth Hals kvelden.

– Det er historisk det som har skjedd her, mener Urstad.

Hun takker spesielt Stian Tufte i Rennebu bondelag som satte det hele i gang og fikk med seg alle bondeorganisasjonene i Oppdal og Rennebu.

– De har bygd opp «Mening, mat og mot» i Oppdal med hjelp av flere allierte. Det er et fantastisk godt arrangement.

Og til slutt samlet hun jammen hele salen til allsang på en litt omskrevet versjon av «Til ungdommen»

Nå venter en ny milepæl.

16. april skal Urstad og hennes allierte fylle Olavshallen i Trondheim.

– Den har 1270 seter. Det er bare dobbelt så mye som her, klart vi klarer det!

Rennebu mannskor leverte varene, med flotte versjoner av Loch Lomond, Fattig bonddräng og The Auld Triangle.